Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hračky, ktoré ste mali. Aj tie, ktoré by ste chceli, ale socialistické podniky ich nevyrobili alebo vyviezli iba deťom na Západ. Unikátna výstava v SNM.
Zdielať na

Hračky, ktoré ste mali. Aj tie, ktoré by ste chceli, ale socialistické podniky ich nevyrobili alebo vyviezli iba deťom na Západ. Unikátna výstava v SNM.

BRATISLAVA / Drevené koníky, plastové bábiky, legendárny harmonikový kocúr, či detská encyklopédia. Tieto artefakty nášho detstva v nás vždy vyvolajú nostalgiu. Výstava Deťom na mieru, ktorú v spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeom v Prahe pripravilo Slovenské národné múzeum, však zachytáva oveľa viac ako naše príjemné spomienky. Ukazuje, že kvalitných hračiek, ale aj detského nábytku mohlo byť viac, ak by ich socialistický priemysel dokázal vyrobiť.

Hračka Kocúr od návrhárky Libuše Niklovej

Československá hračka bola kedysi svetoznáma. Napríklad slávny kocúr Libuše Niklovej, ale aj ďalšie zvieratká, ktoré sa vyrábali z plastového odpadu.

„Dokázala ten plast využiť pre kvalitnú hračku. Vyrábali sa vlastne z odpadových trubiek,“ vysvetľuje emeritná riaditeľa UPM, Helena Koenigsmarková.

hračka od návrhárky Libuše Niklovej

Výstava však prináša možnosť vidieť najmä hračky, ktoré sa do sériovej výroby nikdy nedostali a zostali len ako autorské návrhy.

Tie socialistické podniky nezvládali tú výrobu, chýbala im ochota meniť výrobu, často aj materiál.“

Napríklad aj tieto hračky, ktorých autorom bol Vladimír Kompánek. Navrhol ich pre svoje deti, v čase, kedy sa z politických dôvodov stiahol z inej tvorby.

„Je to u neho späté s emočne vypätým obdobím, je to na tých hračkách vidieť, aj keď motívy sú rozprávkové - Neboj sa, či rozprávka o kozliatkach. A na prvý pohľad je na jeho návrhoch vidieť ruka sochára,“ opisuje na prvý pohľad odlišné Kompánkove hračky kurátorka výstavy, Lucie Skřivánková.  

Návrhy hračiek od V. Kompánka

Nedostatkovým tovarom bol aj detský nábytok. Mnohé návrhy, napríklad aj pre materské školy, pochádzali od architekta Františka Vránu.

Detský nábytok

​„Nikdy sa nedostali do sériovej výroby, vždy v tom tá výroba, tie podniky, videli nejakú komplikáciu, prečo sa to nedá,“ ozrejmuje kurátorka výstavy.

Vrána dokonca už v 70.-tych rokoch navrhol aj tzv. rastúcu stoličku. Ľudia ju videli na výstavách a v časopisoch a mali o ňu veľký záujem.

„Ľudia ju chceli, stále nebola vo výrobe, stále nebola vo výrobe, až v roku 1980 sa stolička začala vyrábať v malých sériách.“

leporelo Viem ja jeden strom

Mnohé hračky, či nábytok, ktoré výtvarníci, či architekti počas socializmu navrhli, boli určené výhradne na export.

„Pretože vývoz prinášal valuty, ktoré hospodárstvo potrebovalo,“ hovorí Lucie Skřivánková.

Vystrihovačka - obliekacia bábika

Na výstave však nájdete aj veci, pri ktorých sa vrátite do svojej detskej izby – okrem hračiek aj známe leporelá, vystrihovačky obliekacích bábik, či legendárnu detskú encyklopédiu.

Legendárna detská encyklopédia

​"Kto niektorú z týchto hračiek mal, veľmi dobre si ju pamätá dodnes," uzatvára Helena Koenigsmarková. 

 Výstavu Deťom na mieru si v Slovenskom národnom múzeu môžete pozrieť do konca februára 2024. 

 

Súvisiace články