Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spoločný projekt o Gabčíkovi a histórii, ktorý zaujme aj mladých
Zdielať na

Spoločný projekt o Gabčíkovi a histórii, ktorý zaujme aj mladých

BRATISLAVA / Naša kolegyňa Veronika Homolová Tóthová je autorkou dokumentov a kníh z obdobia druhej svetovej vojny. O historických súvislostiach prednáša na základných aj stredných školách. Všimlo si ju britské veľvyslanectvo a spoločne rozbehli projekt. Na besedách prepájajú cez príbeh Jozefa Gabčíka vojnovú spoluprácu Československa s Britmi.

Aula gymnázia v Banskej Štiavnici sa zaplnila študentmi, ktorých zaujíma história. O príbehu Jozefa Gabčíka možno na hodinách počuli, no teraz mali šancu pýtať sa viac.

"Je to dôležité lebo máme predstavu, že vedia o histórii zo školy, no nie je to tak: nevedia, lebo domáce prostredie, možno majú málo informácií zo školy," hovorí Veronika Homolová Tóthová, autorka.

Veronikinu prácu si všimol aj britský veľvyslanec. Od septembra rozbehli spoločný projekt besied po slovenských stredných školách.

Cez príbeh Gabčíka a okolností atentátu na Heydricha prepájajú vojnovú spoluprácu s Britmi.

"Mladí majú záujem o históriu a vzťahy, chceme takto povzbudiť aj učiteľov histórie," povedal britský veľvyslanec Nigel Baker, ktorý je tiež historikom.

Súčasťou besedy je aj Veronikin dokument o Gabčíkovi. Ako nám povedala autorka, mnohí študenti s ňou zostávajú aj v ďalšom kontakte.

"Keď prídem domov nájdem si ďalšie otázky na sociálnych sieťach. Hovoria mi, že keby ich učili históriu takto, že by ich aj bavila," hovorí Veronika.

Súvisiace články