Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vraždenie v Kľaku a Ostrom Grúni. Podieľala sa na ňom jednotka Edelweis, kde slúžilo viac ako 130 Slovákov.
Zdielať na

Vraždenie v Kľaku a Ostrom Grúni. Podieľala sa na ňom jednotka Edelweis, kde slúžilo viac ako 130 Slovákov.

Archívna reportáž z pietnej spomienky v Kľaku z roku 2019

OSTRÝ GRÚŇ a KĽAK - Obyvatelia obcí Kľak a Ostrý Grúň ešte pred vypuknutí a aj počas Slovenského národného povstania pomáhali vojakom a partizánom. Do povstaleckej armády vstúpilo 47 a do partizánskych oddielov 61 mužov z Kľaku a Ostrého Grúňa. Po potlačení povstania v okolí kľakovskej doliny pôsobilo okolo 3000 partizánov. Ľudia ich zásobovali potravinami, oblečením, ubytovávali ich.

Pár dní pred vraždením a vypálením obcí sa povstalci dostali do stretu s Nemcami. Tí sa dozvedeli, že obyvatelia týchto dvoch obcí priamo bojujú alebo pomáhajú povstalcom, rozhodli sa teda pomstiť.

Prepad obcí naplánovala protipartizánska jednotka Edelweiss, ktorej velil Erwin Thun von Hohenstein a kde slúžilo viac ako 130 Slovákov. Ich veliteľom bol Ladislav Nižňaský.

Prepad sa uskutočnil pred 79 rokmi, 21. januára 1945.

Kľak tesne po vojne

TASR

​V Ostrom Grúni nacisti zavraždili 64 obyvateľov, z toho 12 detí.

V Kľaku ich besnenie neprežilo 84 obyvateľov, medzi ktorými bolo až 36 detí. Vrahovia strieľali aj do ľudí, ktorí sa snažili uniknúť z horiacich domov. Mŕtvol sa zbavovali tak, že ich poliali horľavinou a zapálili alebo vhodili do horiaceho domu.  

Boli medzi nimi 3-mesačná Jozefínka Harigová, 7-ročná Margita Trusková, 8-ročná Mária Debnárová, 77-ročná Katarína Štefanová, a najstaršou obeťou bol 89—ročný Michal Pavlík.

Pár dní po masakry sa nacisti do obcí vrátili, vyrabovali, čo ešte nestihli vziať prvýkrát a znova zapálili domy.

Kľak tesne po vojne. Žena s deťmi pri vypálenom dome

TASR

​Ľudia, ktorí prežili, sa do svojich obcí mohli vrátiť až po oslobodení. A vystavali ich postupne nanovo.

Niektorých príslušníkov jednotky Edelweiss súdili vo veľkom procese, ktorý sa začal v novembri 1962.  24 bývalých členov dostalo tresty od 12 do 15 rokov. Ladislav Nižňanský bol v neprítomnosti odsúdený na trest smrti za to, že sa ako veliteľ nacistickej jednotky Edelweiss podieľal na vyvraždení obyvateľov obcí Kľak a Ostrý Grúň, Prochoť, Kšinná a Lubina.

Proces s bývalými členmi jednotky Edelweis v roku 1962

TASR

​Nižňanský však po vojne migroval do Rakúska a neskôr do Nemecka. Tam ho dostihlo opätovné obvinenie v roku 2004. Pre nedostatok dôkazov a pre zmenené výpovede svedkov ho súd v Mníchove v roku 2005 zbavil obvinenia.  

Nižňanského prípad bol otvorený aj na Slovensku. V roku 2006 súd v Banskej Bystrici zmenil jeho trest na doživotie. Podľa súdu šlo o formálnu záležitosť, keďže po roku 1989 bol trest smrti na Slovensku zrušený.

Ladislav Nižňanský zomrel v roku 2011.

Súvisiace články