Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rozlúčka s Karlom Schwarzenbergom
Zdielať na

Rozlúčka s Karlom Schwarzenbergom

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA / V katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha na Pražskom hrade sa 9. decembra 2023 konala rozlúčka a zádušná omša za Karla Schwarzenberga. V katedrále sa s ním lúčili tisíc oficiálnych hostí, pred hradom tisíce ľudí so sviečkami v rukách, ktorí rozlúčku sledovali na veľkoplošnej obrazovke.

Kňaz Tomáš Halík v kázni vyhlásil, že Schwarzenberg bol vychovávateľom súčasnej českej spoločnosti a verejného života. "Spájal v sebe to, čo sa mnohým zdalo ako nespojiteľné - prirodzenú noblesu aristokrata s hlbokou demokratickosťou a skutočnou ľudovosťou. Bol človekom, ktorý sa nad nikoho nepovyšoval," opísal zosnulého Halík.

Pripomenul, že rodina Schwarzenberga bola počas nacizmu aj komunizmu vystavená šikanám a krivdám a musela opustiť rodnú krajinu. Keď sa knieža po nežnej revolúcii vrátil do vlasti, pribudla mu podľa Halíka úloha šľachtiteľa nastupujúcej garnitúry. Reprezentoval skúsenosť, rozvážnosť či noblesu. "Na Karlovi mohli všetci vidieť, čo znamená slovo džentlmen," dodal.

S Karlom Schwarzenbergom odchádza veľká osobnosť moderných dejín, výnimočný politik, intelektuál aj obratný diplomat. Na poslednej rozlúčke s bývalým ministrom zahraničných vecí ČR, poslancom a senátorom to v sobotu povedal český prezident Petr Pavel.

Na poslednú rozlúčku s kniežaťom prišli na Pražský hrad i ďalšie šľachtické rodiny vrátane monackého kniežaťa Alberta, veľkovojvodu Henricha Luxemburského či lichtenštajnského princa. Prítomná bola aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Tá po obrade vyhlásila: "Rozhovory s ním boli vždy veľkou inšpiráciou, pretože bola v ňom skúsenosť, múdrosť, ale aj pokora. a jeho pohľad vždy presiahol hranice krajiny, v ktorej žil." 

TASR/noviny.sk

"Dojímavé pre mňa bolo, že si prial, aby zaznela československá hymna. To, že vnímal aj Slovenskú republiku ako časť svojho domova," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Verejnosť sa s bývalým českým politikom lúčila v maltézskom rádovom Kostole Panny Márie pod reťazou na pražskej Malej Strane, kde bola rakva s jeho ostatkami vystavená od stredy do piatku. Za ten čas na miesto prišlo viac než 11-tisíc ľudí. Schwarzenberg si želal, aby ľudia nenosili kvetinové dary, ale radšej prispeli na obranu Ukrajiny alebo charitatívnu činnosť Maltézskeho rádu, ktorého bol členom.

Po skončení zádušnej omše vyniesla rakvu kniežaťa z katedrály hradná stráž, pričom zaznela Schwarzenbergova obľúbená pieseň "Narodil sa Kristus Pán". Následných 34 úderov zvonu pripomenulo 34 rokov slobodnej republiky. Vozidlo s rakvou sa v sprievode policajných motoriek následne zastavilo pred Schwarzenberským palácom na Hradčanskom námestí a prešlo aj okolo Černínskeho paláca, sídla ministerstva zahraničných vecí, kde Schwarzenberg niekoľko rokov pôsobil ako šéf českej diplomacie. Neskôr rakvu prevezú na hrad Orlík v južných Čechách, kde bude uložená do rodinnej hrobky.

Karel Schwarzenberg zomrel 12. novembra vo veku 85 rokov vo Viedni, kam ho previezli krátko predtým z Prahy.