Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zo starého CO krytu vytvorili múzeum
Zdielať na

Zo starého CO krytu vytvorili múzeum

PARTIZÁNSKE / Už na základnej škole. Odvtedy zbierajú zaujímavé historické predmety a najnovšie ich záľuba dostala reálnu podobu. V Partizánskom zrekonštruovali kryt civilnej ochrany a vytvorili tam múzeum. Reč je o dvoch kamarátoch, ktorým sa splnil sen.

Nachádzame sa pri vstupe do CO krytu. Tu vstupujeme do prvej miestnosti, ktorá bola určená pre odkalisko v podstate zamorených vecí,“ uvádza nás do priestorov krytu Marek Schön.

„Tento kryt bol pravdepodobne záložné zdravotné pracovisko, čo je samo o sebe zaujímavé, pretože tých nebolo veľa,“ vysvetľuje Štefan Janžo. Obaja založili občianske združenie Vedieme.

Propagačné fotografie civilnej ochrany

OZ Vedieme

CO kryt má viac ako 70 rokov a nachádza sa priamo pod nemocnicou.

„Išlo o riadiace stredisko zdravotníckej služby civilnej ochrany pre bývalý okres Partizánske v 50. rokoch. S tým, že predpokladáme, že by tu boli sústredení najmä tí, v úvodzovkách papaláši,“ hovorí Schön.

Múzeum civilnej ochrany a zdravotníctva v Partizánskom

OZ Vedieme

Kryt bol celé desaťročia zamknutý a dostať sa sem bolo takmer nemožné. Dvaja kamaráti to ale zmenili. Priestory zrekonštruovali a zriadili tu unikátne múzeum.

„Tu sa nachádzajú v podstate nejaké dobové artefakty zo zdravotných stredísk, nejakých nemocníc a tak podobne,“ opisuje Schön.

Lôžka v bývalom kryte civilnej ochrany

OZ Vedieme

„Najcennejšie sú pre nás tie veci, ktoré máme od pamätníkov a je za nimi nejaký príbeh skrytý,“ dodáva Janžo. „Veci, ktoré tu v kryte máme, sú staré možno aj 60-70 rokov niektoré.“

„Je tu aj unikátna detská váha, ktorá je vyrobená začiatkom 40.rokov minulého storočia.“

Zaujímavé sú nielen historické predmety, ale aj jednotlivé miestnosti. O tých vedia mladí nadšenci rozprávať celé hodiny.

„Tu ste si vyzliekli zamorené oblečenie, ste sa dali úplne donaha a bolo vám dané nejaké konopné mydlo, nejaká hrubá handra a následne ste prešli vlastne do úplne obyčajnej kúpeľne,“ vysvetľuje Marek Schön.

Záber z interiéru múzea

OZ Vedieme

V prípade núdze tu dokázali ranených aj operovať.

„Nachádzame sa vo vstupnej ambulancii, kde pacient prešiel prvotnými vyšetreniami a na základe toho bolo roztriedené, či už išiel rovno na operačnú alebo iba na lôžko,“ opisuje postup Štefan Janžo.

Ambulancia v kryte civilnej ochrany

OZ Vedieme

„Tento kryt bol v podstate sebestačný, elektricky bol napájaný z verejnej siete, ale zároveň tu je aj záložný zdroj elektrickej energie.“

„Bol napojený na verejný vodovod, ale okrem toho mal vlastnú studňu, ale ešte aj zásoby vody.“

Kryt má aj zariadenie na filtrovanie vzduchu. Všetko je plne funkčné. Tým, že dostali kryt do takejto podoby, sa im splnil sen. Nechcú si ho však nechať iba pre seba.

„Chceme tu robiť vzdelávacie centrum, ktoré sa má venovať aj histórii zdravotníctva," uzatvárajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie