Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Malária, vibrátor a Alfons Mucha
Zdielať na

Malária, vibrátor a Alfons Mucha

Archívna reportáž

Archívna reportáž o výstave venovanej histórii zdravotníctva v Slovenskom národnom archíve

SLOVENSKO / Ako sa môže v jednej reportáži stretnúť malária, vibrátor a Alfonz Mucha? Stačí, keď v archíve pripravujú výstavu o histórii zdravotníctva u nás.

Archívy skrývajú mnohé zaujímavosti, len ich s tých kilometroch archívnych materiálov stačí objaviť. Keď Slovenský národný archív pred pár rokmi chystal výstavu venovanú histórii zdravotníctva, našli archivári všeličo. Napríklad aj objednávkový katalóg nábytku do ambulancií z 30.-tych až 50.-tych rokov 20. storočia. A bol to ten klasický, železný, na bielo natretý nábytok, aký sa ešte v niektorých ambulanciách, či nemocniciach vyskytuje aj dnes  – uzamykateľná železná skriňa na lieky so sklenenou výplňou a poličkami, železná otáčacia stolička, či klasické železné nemocničné postele a postieľky pre malé deti.

TV JOJ - Slovenský národný archív

"To je taký pohľad do dejín nášho zdravotníctva a zároveň to ukazuje, že ten nábytok bol veľmi trvácny,“ konštatuje Radoslav Ragač, vtedajší riaditeľ Slovenského národného múzea.

Na tom starom objednávkovom formulári na zdravotnícku pomôcku nie je nič zvláštne. Vyzeral ako klasický korešpondenčný lístok. Akurát, keď ho otočíte, dočítate sa, že od firmy A. Herrmanna z Viedne, okrsok I., ktorá sa zameriava na výrobu masážnych prístrojov objednávate vtedy revolučnú novinku – vibrátor.  
"V období medzi dvoma svetovými to ešte bolo chápané ako normálny medicínsky prostriedok,“ vysvetľuje Ragač.

TV JOJ - Slovenský národný archív

Vibrátor sa používal na liečbu tzv. hysterických prejavov u žien. Liečbu predpisoval, aj vykonával lekár. Napokon, jeden z nich vibrátor vymyslel, pretože dovtedy prebiehala liečebná masáž ručne a lekári sa sťažovali na únavu a bolesť v rukách.

Maláriu vnímame ako exotickú chorobu, ktorá sa na našom území nevyskytuje. Po prvej svetovej vojne a následné desaťročia po nej sa ňou však aj v Českoslovenku ročne nakazilo niekoľko desiatok osôb. Ďalšie obdobie zvýšeného výskytu bolo opäť počas a po druhej svetovej vojne.

"Boli obdobia, kedy sa malária v Československu začala rozmáhať. Roznášali ju komáre rodu Anopheles, ktoré sem priniesli vojaci. Darilo sa im množiť v zákopoch alebo v mlákach na zničených poliach a cestách. Všade, kde sa v jamách po výbuchoch, či po prejdení tanku vytvorili stojaté vody,“ vysvetľuje Ragač. 

Zdravotnícka príručka zo začiatku 50.-tych rokov 20. storočia vysvetľuje, aká je malária choroba, ako sa prejavuje, či sa dá vyliečiť a čo robiť v prípade, ak po nej zostanú následky na zdraví.

Plagáty na lieky používané na liečbu kašľa, či chrípky mali okrem informácií o názve lieku, v čom pomáha a kde sa dá kúpiť, aj zaujímavý grafický dizajn. Najkrajšou je však príručka pre matky o starostlivosti o dieťa a dôležitosti dojčenia. A nie je to len pár narýchlo napísaných strohých viet. Svojim typickým štýlom ju nádhernými kresbami ilustroval Alfons Mucha.

TV JOJ - Slovenský národný archív

"Je to veľmi elegantná príručka. Taká, ktorú by ste asi nečakali medzi príručkami pre mladé mamičky,“ hovorí Ragač pri pohľade na krásny exponát.

Zdravý životný štýl bol lekármi odporúčaný aj pred takmer sto rokmi. Spísali napríklad sedem najväčších hriechov, ktorých sa vtedajší pacienti podľa ich skúseností dopúšťali na svojom zdraví: Alkoholizmus, fajčenie, nedostatok lásky, zlé stravovanie, hltanie piluliek, chladné ľudské vzťahy, nedostatok pohybu.

Zdá sa, že sa na tom nič nezmenilo ani dnes. Zaujímavé je, že dva body sa týkajú duševného zdravia a pohody.

 

Reportáž o výstave venovanej histórii medicíny sme vysielali v júli 2012.  

 

Súvisiace články

Najčítanejšie