Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Koruna cestovateľka. Uhorskú korunu opäť vystavujú.
Zdielať na

Koruna cestovateľka. Uhorskú korunu opäť vystavujú.

TRNAVA / Korunovali ňou desať kráľov a jednu kráľovnú. O naklonenom kríži na jej vrchu sa hovoria legendy. Je neodmysliteľnou súčasťou dejín Uhorského kráľovstva, teda aj našich. Uhorskú korunu, jej dokonalú repliku, si ešte dnes a zajtra môžete pozrieť v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

História uhorskej kráľovskej koruny siaha až do obdobia byzantskej ríše, kedy sa do uhorského kráľovstva dostala pravdepodobne ako dar.

„Podľa týchto najnovších teórií pravdepodobne spadá do obdobia 11. storočia, pretože sa predpokladá, že to bol dar byzantského cisára, Michala Dukasa uhorskému kráľovi, Gejzovi I.,“ hovorí Lucia Duchoňová, vedúca oddelenia múzejných činností Západoslovenského múzea v Trnave.

Na hlave ju nosili najvýznamnejší panovníci našej histórie, posledný bol pravdepodobne Karol I., ktorý sa v roku 1916 stal posledným uhorským kráľom a bol korunovaný práve touto korunou na Karola IV.

„Nosil ju aj Žigmund Luxemburský, významný uhorský panovník, ale aj jediná panovníčka, Mária Terézia," vyratúva Lucia Duchoňová. 

Kríž na vrchu koruny je nakrivo. Spája sa s tým istá legenda.

„Malo sa tak stať počas korunovácie manželky Ferdinanda III., kedy korunu nemohli vytiahnuť z mosadznej tumby a práve vtedy kríž naklonili na stranu," vysvetľuje Duchoňová. 

Koruna už kedysi v Trnave bola. Vtedy to bol samozrejme originál. Počas protihabsburského povstania ju mal v roku 1619 v držbe Gabriel Betlen a práve s ním do Trnavy prišla. Na dome, kde ju ukrývali je dodnes latinský nápis:

HIS EGO SVB TECTIS QVONDAM PEREGRINA QVIEVI. Po slovensky to znamená – Ja, cudzinka, som kedysi bývala pod touto strechou. .

Replika, ktorú vyrobili klenotníci z firmy Mikuš Diamonds je presnou kópiou originálu.

„Patrí medzi najautentickejšie. Sme veľmi radi, že ju tu máme, v podstate po viac ako 400 rokoch,“ hovorí Matej Krnáč vedúci správy múzejných zbierok Západoslovenského múzea v Trnave.

Múzeum korunu vystavuje iba do tejto nedele, 21.4.2024.

Pozrite si aj reportáž o tom, ako korunu vyrábali:

Súvisiace články