Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika. Jeho prasynovec odovzdal do úschovy Štefánikove vyznamenanie.
Zdielať na

Spomienka na Milana Rastislava Štefánika. Jeho prasynovec odovzdal do úschovy Štefánikove vyznamenanie.

BRATISLAVA / Dnes si pripomíname 105. výročie tragického skonu Milana Rastislava Štefánika, kedy sa lietadlo, ktoré pilotoval pri návrate do vlasti zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Stalo sa tak 4. mája 1919. Pri tejto príležitosti prasynovec Milana Rastislava Štefánika, Peter Kaňka, odovzdal do úschovy Kancelárie prezidenta SR štátne vyznamenanie, Rad bieleho leva, vojenskej skupiny I. triedy in memoriam. Štefánikovi ho udelil prezident Českej republiky Petr Pavel.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21.7.1880 v Košariskách, absolvoval stredoškolské evanjelické lýceá v Bratislave, Šoproni a Sarvaši.

Milan Rastislav Štefánik

Slovenský národný archív

V roju 1898 zamieril do Prahy, kde dva roky študoval stavebné inžinierstvo a od roku 1900 matematiku a astronómiu na Karlovej univerzite.

V roku 1904 odchádza do Francúzska a o osem rokov neskôr sa stáva francúzskym občanom. O dva roky získal za svoje pôsobenie Rad čestnej légie.

Počas 1. svetovej vojny bojoval ako vojnový pilot na francúzskom fronte a súčasne po boku Tomáša Garriguea Masaryka a Eduarda Beneša.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti prevzatia vyznamenania povedala:

„Vážim si, pán Kaňka, že ocenenie, ktoré ste prevzali z rúk prezidenta Petra Pavla, ste priniesli sem, do vlasti svojho slávneho predka. Spolu s ním vstupuje do Prezidentského paláca nielen spomienka na generála Štefánika, ale aj kúsok jeho samotného. Dovoľte mi, aby som sa Vám za toto veľkorysé gesto voči Kancelárii prezidenta, ale aj voči občanom Slovenskej republiky, čo najsrdečnejšie poďakovala.“

TASR

O Štefánikovi hovorila ako veľkej historickej osobnosti.

„Generál, letec, diplomat, vedec, Milan Rastislav Štefánik, je historickou osobnosťou, ktorá sa právom teší nášmu veľkému obdivu a rešpektu. Je zosobnením slovenského vlastenectva, keďže sa významne pričinil o to,  aby sa Slováci stali štátotvorným národom, v slobodnej a demokratickej vlasti.“

Milan Rastislav Štefánik pri preberaní vyznamenania

Slovenský národný archív

Pripomenula však, že bol rovnako stúpencom vzájomnosti medzi Slovákmi a Čechmi. Na vzniku spoločného domova oboch národov mal zásadný vplyv nielen svojím politickým pôsobením, ale aj ako vojak.  Bol skutočným Európanom, veril v harmóniu a súzvuk medzi národmi v Európe.

„Je to príležitosť zamyslieť sa ako s jeho odkazom nakladáme. Či sme verní jeho ideálom. Nepochybne by nám pripomenul, že vlastenectvo neznamená izoláciu, že hrdosť na národ nemá nič spoločné s nevraživosťou k iným národom, že spojenectvo a priateľstvo, ktoré nám viaže v Čechom a ďalším európskym národom i štátom, treba kultivovať, rovnako ako si treba chrániť slobodu, pretože sám poznal jej cenu a vedel, že ju nemožno nadobudnúť bez obetí.“

TASR

Krátky príhovor predniesol aj Štefánikov prasynovec, Peter Kaňka.  

„Som veľmi rád, že toto vyznamenanie, ktoré som minulý rok v októbri prevzal od pána prezidenta Českej republiky, môžem zapožičať a dať možnosť vidieť ho aj u nás, v roku pre Štefánika významnom. Je mi ťažko vyjadriť všetky tie pocity, ktoré mám, nie som taký rečník, ale chcel by som vyjadriť veľkú vďaku, že ste ma prijali a že môžem toto vyznamenanie sprostredkovať aj pre našich ľudí.“

 

Súvisiace články

Najčítanejšie