Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neumlčaní: Ailsa Domanová – britská ruža, ktorá sa starala o veteránov západného odboja
Zdielať na

Neumlčaní: Ailsa Domanová – britská ruža, ktorá sa starala o veteránov západného odboja

Ailsa Domonavá bola dcérou britského dôstojníka. Spolu so sestrou sa počas druhej svetovej vojny stala dobrovoľnou zdravotnou sestrou Červeného kríža. 

V roku 1944 sa zoznámila so slovenským vojakom Alexandrom Domanom. Bola to láska na prvý pohľad, obaja v ten večer povedali svojmu spoločnému priateľov, že našli lásku svojho života. 

Alexander bol nasadený v Slovenskom národnom povstaní a dlho o sebe nemohol poslať žiadnu správu. Ailsa sa dopočula, že údajne padol. Po dlhých týždňoch neistoty sa Alexander ozval – bol ťažko ranený, ale žil. 

Po vojne sa v Londýne vzali a v roku 1947 sa presťahovali do Československa, kde mal Doman pôsobiť na ministerstve obrany. 

Ich spoločný život sa však skomplikoval po februári 1948. Na Domana naliehali, aby sa s manželkou z imperialistickej cudziny rozviedol, aby tak dokázal vernosť republike. To on odmietol. 

Vysťahovali ich zo služobného bytu, Domana prepustili z armády, pani Ailse bránili sa zamestnať, jej farmaceutické vzdelanie odmietli uznať. 

Ailsa Domanová vždy hovorila: "Všetko sme prekonali – nedostatok peňazí, problémy s ubytovaním, nemožnosť vycestovať za mojou rodinou, výsluchy ŠtB, donášanie údajných priateľov, aj to, že sa nás mnohí stránili. Všetko sme prekonali, lebo sme boli spolu. My sme sa naozaj veľmi ľúbili."

Za rozvíjanie slovensko-britských vzťahov a za jej starostlivosť o pamiatku vojnových veteránov západného odboja udelila kráľovná Alžbeta II. Ailse Domanovej Rad britského impéria. 

Pozrite si príbeh manželov Domanovcov v dokumentárnom filme z cyklu Neumlčaní. 

Súvisiace články