Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
1. máj – sviatok pracujúcich, ale aj milujúcich
Zdielať na

1. máj – sviatok pracujúcich, ale aj milujúcich

Archívne video

SLOVENSKO / Keď sa povie prvý máj, každému sa vynorí iná spomienka – prvomájové, povinné oslavy v dlhých sprievodoch do roku 1989, stavanie májov pre dievčence, či hľadanie rozkvitnutej čerešne.

Prvomájové oslavy si ľudia spájajú s érou komunizmu. Tento sviatok je však pripomínaním veľkej demonštrácie, ktorá sa udiala v USA.

1.mája 1886 vyšli do ulíc desaťtisíce pracujúcich, aby si vymohli lepšie pracovné podmienky, najmä osemhodinový pracovný čas. Dovtedy bolo bežné, že sa pracovalo desať a viac hodín.

Do štrajku sa vtedy zapojilo viac ako 300-tisíc pracujúcich. Demonštrácia vôbec nebola pokojná a po zásahu polície zostalo napríklad v Chicagu niekoľko mŕtvych a asi päťdesiat ťažko ranených.

A práve ako pamiatku na týchto ľudí a ich požiadavky, sa 1.máj stal medzinárodným sviatkom. A od roku 1890 ho slávili aj v rakúsko-uhorskej monarchii.  

Po vzniku Československa bol vyhláseným za štátny sviatok.

1.máj na dedinách sa však roky niesol v inom duchu. V prvomájové ráno dievčence, súce na vydaj zistili, či má mládenec, ktorý po nich toľko pokukuje o ne naozaj záujem. Ak ho mal, postavil svojej milej v noci z 30. apríla na 1. mája pri dome vysoký, stužkami ozdobený máj.

Niektoré si našli tých májov aj viac.

A tí, ktorí už boli svoji alebo sa takými čoskoro mali stať, si na prvého mája šli dať bozk pod rozkvitnutú čerešňu. Malo im to zaručiť večnú lásku.

A 1. máj má na Slovensku aj ďalší historický kontext - 1. mája 2004 sme sa stali členmi Európskej únie. 

Takže na oslavu dnešného dňa si môžete vybrať rôzne dôvody. A samozrejme, pridať aj nejaký vlastný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie