Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Operácia Anthropoid. Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša
Zdielať na

Operácia Anthropoid. Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša

SLOVENSKO / 27. mája 1942, čiže pred 82 rokmi sa v Prahe odohral najúspešnejší odbojový útok na predstaviteľa nacistickej ríše. Jozef Gabčík a Jan Kubiš, dvaja československí vojaci zaútočili na Zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Heydrich bol najvyššie postaveným nacistom, ktorého sa počas vojny podarilo zlikvidovať. V nacistickej hierarchii číslo tri, po Himmlerovi a Hitlerovi.

Kto bol Jozef Gabčík, z akej rodiny pochádzal, prečo sa po základnej službe rozhodol v armáde zostať, ako vnímal rozbitie Československa v roku 1939.

Jozef Gabčík

Vojenský historický archív, Praha

Ako sa mu podarilo zo Slovenska nelegálne ujsť, ako a prečo sa podobne ako desiatky iných Čechoslovákov dostal z Poľska do francúzskej Cudzineckej légie, ako prebiehal jeho výcvik v Británii a zoskok do Protektorátu.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš

archív Jaroslava Čvančaru

Kto parašutistom pomohol, aby v Protektoráte dokázali prežiť, ako prebehol samotný útok a čo sa dialo po ňom. Aký význam mal atentát ohľadom povojnového územného usporiadania Československa a ako Gabčíka vníma jeho rodina, ktorá stále žije v jeho rodnom dome v Poluvsí. 

To všetko sa dozviete z oceňovaného dokumentárneho filmu TV JOJ "Atentát na Heydricha - príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša". 

Súvisiace články

Najčítanejšie