Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Karol Machata - herec s hlasom, ktorý vedel pohladiť aj trestať.
Zdielať na

Karol Machata - herec s hlasom, ktorý vedel pohladiť aj trestať.

SLOVENSKO / 13. januára si pripomíname nedožité 96. narodeniny Karola Machatu.

Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách.

SITA

Štyridsať päť rokov patril k popredným osobnostiam činohry Slovenského národného divadla.
Prvé úlohy stvárnil na divadelných doskách v Martine. Predstavil sa v inscenácii Sládkovičovej Maríny (1948), v Atentáte (1949), zahral si postavu Fortinbrasa v Shakespearovom Hamletovi (1950).

Členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave bol v rokoch 1953 - 1998.

V SND spolupracoval s režisérmi Karolom L. Zacharom, Jozefom Budským a T. Rakovským. Jeho romantické i dramatické herectvo sa naplno prejavilo v postave Karola Moora v Schillerových Zbojníkoch (1955), Hynka v Tylovom Krvavom súde (1957) alebo v Rostandovom Cyranovi de Bergerac (1967).

Karol Machata ako Cyrano de Bergerac (1967)

TASR

"Napriek veselej povahe, vždy bol prvý na skúške, vždy vedel čo hovorí," spomína herec Martin Huba.

"My sme vyhrali cenu v Monte Carle. Aj vďake nemu. Najmä," dodáva herečka Emília Vášaryová.

"Bol veľmi empatický, vnímavý, publikum ho milovalo," spomína herečka Božidara Turzonovová.

"Pri každej nahrávke, ktorú sme spolu urobili, kde som mal šťastie byť pri ňom pri mikrofóne, som sa učil," dodáva herec Peter Rúfus.

SITA

Ako herec sa výrazne presadil aj v dielach ruskej klasiky. Známe sú titulné postavy v hrách Čechova Ivanov z roku 1961 a Višňový sad z roku 1967, ďalej postavy Kuligina v Ostrovského Búrke, či F. V. Protasova v Tolstého Živej mŕtvole (1976).

Vo filme debutoval postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla 1950 a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov.

SITA

Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie: Zemianska česť, Dáždnik svätého Petra, Prerušená pieseň, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Skrytý prameň, Červené víno, Soľ nad zlato, či Geľo Sebechlebský a mnohé ďalšie.

V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

csfd.cz

V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie.

Karol Machata zomrel 3. mája 2016.

 

Najčítanejšie