Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrela vojnová veteránka Ailsa Domanová
Zdielať na

Zomrela vojnová veteránka Ailsa Domanová

SLOVENSKO / Vo veku 96 rokov zomrela 22. mája 2023 vojnová veteránka Ailsa Domanová. Pôvodne pochádzala z Veľkej Británie, kde sa počas vojny zoznámila so svojím budúcim manželom, slovenským vojakom Alexandrom Domanom.

Ailsa Domanová pôsobila počas vojny ako dobrovoľná zdravotná sestra Červeného kríža. 

Alexander Doman bol z Británie poslaný do Sovietskeho zväzu a odtiaľ vysadený na území Slovenska, kde sa zapojil do Slovenského národného povstania. 

Ailsa vtedy dostala správu, že v ňom padol. Našťastie to nebola pravda, bol však ťažko ranený, podarilo sa mu však vyliečiť. Trvalo však niekoľko mesiacov, kým sa opäť videli. Vzali sa po vojne a chvíľu žili v Británii. Domana však povolali domov, na obnovené ministerstvo obrany Československa. Odchádzali v roku 1947 a ich spokojný život v Československu trval len pár mesiacov.

​Po komunistickom prevrate vo februári 1948 Domanovi povedali, že ak chce v armáde zostať, musí svoju vernosť republike dokázať tým, že sa s manželkou, ktorá pochádzala z tzv. nepriateľskej cudziny rozvedie. To už mali spolu malého syna. Doman sa rozviesť odmietol, na čo ich okamžite deložovali zo služobného bytu. Pani Ailsa na to spomínala:

"Bolo to na Mikuláša, snežilo. Prišli niekoľkí muži a vysťahovali nás, veci nám nahádzali do snehu na ulici, za pár minút sme boli bezdomovci."

Ailsa Domanová bola veľmi aktívna v pripomínaní pamiatky vojnových veteránov, počas bývalého režimu sa snažila pomáhať tým veteránom západného odboja, ktorí tu zostali, alebo ich rodinám, ak títo muži, ktorí bojovali proti nacizmu a za slobodu Československa, boli zrazu vnímaní ako nepriatelia a zatváraní do uránových baní, či na Mírov. 

Po páde režimu sa jej podarilo dosiahnuť, aby bol v Bratislave postavený pamätník pre hrdinov západného odboja. 

"Tí ľudia často nemajú hroby a nebolo ani kde im zapáliť sviečku. To som chcela zmeniť, nech majú miesto, kde im môžeme prejaviť vďaku a úctu za to, čo pre obnovu Československa obetovali," hovorila. 

Ailsa Domanová sa musela vzdať svojho britského občianstva, stala sa teda najskôr československou a neskôr slovenskou štátnou občiankou. Je prvou ženou, ktorá mala slovenské občianstvo a ktorá dostala štátne vyznamenanie Rad Britského impéria od kráľovnej Alžbety II., za všetky jej zásluhy v starostlivosti o vojnových veteránov, ich odkaz a za rozvíjanie slovensko-britských vzťahov. 

V roku 2012 sme s Ailsou Domanovou natočili dokumentárny film o jej osude, ktorý je zaradený do série Neumlčaní.  

A minulý týždeň o príbehu lásky Ailsy a Alexandra Domonavcov hovoril v 24podcaste publicista Pavol Vitko. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie