Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Najväčší holubník v meste alebo ako sa z ruiny stal klenot. Príbeh lučeneckej synagógy, ktorú od exekútora kúpili miestni aktivisti.
Zdielať na

Najväčší holubník v meste alebo ako sa z ruiny stal klenot. Príbeh lučeneckej synagógy, ktorú od exekútora kúpili miestni aktivisti.

LUČENEC / Dlhé roky slúžila ako skladisko umelých hnojív a neskôr ju miestni volali najväčší holubník v meste. Bola to impozantná stavba, no zdalo sa, že sa ju už nepodarí zachrániť. Našťastie to nebola pravda. Dnes je z tejto ruiny skvost, ktorý chodia obdivovať turisti z celého sveta. Lučenecká synagóga.

„Neologickú synagógu začali stavať 31. marca 1924 podľa písomných záznamov zbúraním predchádzajúceho chrámu – ten bol postavený v roku 1863,“ hovorí vedúce Mestského múzea v Lučenci, ktoré synagógu spravuje, Andrea Moravčíková.  

Postavili ju zhruba za 16 mesiacov. Do užívania ju odovzdali 8. Septembra 1925

„Túto jedinečnú stavbu vytvoril architekt krásnych synagóg – Leopold alebo Lipót Baumhorn. Na území Uhorska postavil alebo stavebne upravil 21 synagóg. Na území Slovenska postavil synagógu v Nitre a upravil interiér synagógy v Liptovskom Mikuláši,“ ozrejmuje Andrea Moravčíková.

Kapacitu mala 1142 miest. Dodnes sa zachovali niektoré prvky, na ktorých vidieť, že staviteľ si vypomohol šikovnými zlepšovákmi, aby stavba napredovala rýchlo a aj štuková výzdoba nebola príliš ťažká.

„Mali málo času na to keď ju staval. Vidíme ako vypĺňali štukovú výzdobu rákosím. Sú to také veľmi pekne detaily.“

Aj ozdoby na stĺpoch pripevňovali dômyselne.

„Sú zakvačené na dvoch jednoduchých kovových hákoch alebo háčikoch.“

Pri rekonštrukcii sa snažili zachovať aj tieto detaily, tak ako boli navrhnuté a zrealizované pôvodne. Lučenecká synagóga nie je výnimočná len svojou monumentálnosťou, ale aj farebnosťou. Resp. skôr tým, že nikdy okrem okien farebná nebola.

„Je to také ohromujúce, že táto veľká stavba je taká monochrómna. Realizoval sa reštaurátorský výskum, ktorý nepreukázal inú farebnosť než tú, ktorú môžu návštevníci vidieť.“

Je to jedna z vecí, na ktorú sa pýtajú aj návštevníci. Či sa bude ešte synagóga maľovať.

„Väčšina návštevníkov je prekvapená, lebo pozná iné synagógy, kde väčšina je prezdobená, buď maliarsky, štukatérsky, z tomu princípu horror vaccui, strach z prázdna.“

V Lučenci kedysi stála aj ortodoxná synagóga. Tú však za minulého režimu zbúrali.

„Na poschodí máme artefakty, ktoré pochádzajú zo židovských domácností alebo z druhej synagógy, ktorá sa nachádzala v Lučenci, ale bola v roku 1975 asanovaná.“

​​Synagóga slúžila na náboženské obrady do roku 1944. Po prevrate v roku 1948 sa ju ešte náboženskej obci podarilo predať mestu. Príbeh tohto predaja sa nezachoval, bol by však zaujímavý, pretože štát v tom období bežne budovy zoštátňoval.

„Od roku 1948, kedy ju predali Miestnemu národnému výboru, sa tu skladovali obilniny – po vojne sa veľká budovy prispôsobovali na sklad poľnohospodárskych produktov. Napríklad aj Haličský zámok sa tak používal.“

Postupne však schátrala natoľko, že už ju nebolo možné využívať na žiadne účely.

Synagóga pred rekonštrukciou

Archív VHT

Lučenčania ju nazývali najväčší holubník v meste.“

Zachránili ju miestni aktivisti a v roku 2015 prešla rekonštrukciou.

Synagóga v Lučenci je turistami vyhľadávaným miestom

Archív VHT

„Podarilo sa to vďaka nadšencom, vykúpili ju od exekútora. Je to klenot mesta, ktorý sem pritiahne veľa návštevníkov,“ uzatvára Andrea Moravčíková

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie