Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Historická budova SND. Poškodilo ju bombardovanie, teraz do nej zateká.
Zdielať na

Historická budova SND. Poškodilo ju bombardovanie, teraz do nej zateká.

BRATISLAVA / Historickú budovu SND uzatvorili pre jej havarijný stav v máji 2022. Rekonštrukcia budovy sa však zatiaľ nezačala, aj keď Ministerstvo kultúry SR s ňou počíta. Prebiehajú stretnutia, z ktorých by mal vzísť plán obnovy tejto krásnej historickej stavby.

Na mieste, kde dnes stojí jedna z historických dominánt Bratislavy, stálo mestské divadlo už v roku 1776.

Historická budova SND

Archív VHT

Súčasná budova divadla bola dokončená o desať rokov neskôr.

„Bola postavená podľa návrhov architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Je jednou z mnohých divadelných stavieb tejto úspešnej dvojice, ktorá projektovala divadlá v Sofii, Budapešti, Brne, Karlových Varoch, Zürichu, Berlíne (Theater unter den Linden) a mnohých ďalších európskych mestách,“ píše sa na stránke SND.

Budova je sídlom národného divadla od roku 1920. Základy budovy boli poškodené počas bombardovania Bratislavy v roku 1944.

„Do 50. rokov sa v ňom uskutočňovali činoherné, operné i baletné predstavenia. Až po zriadení stálej scény Činohry SND — Divadla Pavla Országha Hviezdoslava — v roku 1955 bola historická budova vyhradená Opere a Baletu SND,“ uvádza web SND.

Prvá a dodnes jediná veľká rekonštrukcia prebiehala v rokoch 1969-1972.

Poďte sa s nami pozrieť, ako to po roku od uzatvorenia budovy vyzerá v sále, ale aj v troch podzemných podlažiach, kde sa nachádzajú napríklad dve skúšobné sály baletu.