Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kalendáre zo stredoveku. Už aj vtedy mali podobu notesov, aj s miestom na poznámky
Zdielať na

Kalendáre zo stredoveku. Už aj vtedy mali podobu notesov, aj s miestom na poznámky

MARTIN / Začiatok nového roka je vždy spojený s výmenou starého kalendára za nový. Občas sa však rozhodneme starý kalendár, či notes miesto vyhodenia odložiť. Našťastie to tak robili aj naši predkovia a tak dnes máme zachované aj kalendáre zo stredoveku. Najstarší a najvzácnejší uložený v depozite v Slovenskej národnej knižnici je benátsky kalendár z 15.storočia. V nemeckej jazykovej verzii existujú na celom svete len dva kusy.

Vzácne stredoveké kalendáre zo zbierok SNK

Kalendáre sú uložené v špeciálnom depozite a nedajú sa hocikedy vidieť. My sme mali možnosť pre vás nakrútiť aj unikát z 15.storočia.

„Je to Seeningerov benátsky kalendár. Máme ho v latinskej aj nemeckej verzii,“ hovorí Jana Cabadajová, vedúca Oddelenia správy historických knižničných dokumentov zo Slovenskej národnej knižnice v Martine.

Kalendár z 15. storočia zo zbierok SNK

Práve tento kalendár v nemeckej jazykovej mutácii je veľmi vzácny – okrem tohto výtlačku už existuje na svete iba jeden ďalší.

„Je to taký malý zázrak, že sa nám vôbec fragmenty týchto jednolistových kalendárov zachovali,“ objasňuje Jana Cabadajová.

Najväčší kalendár, ktorý v zbierkach majú, pochádza z 18. storočia a je z Trnavy. Má úctyhodné rozmery, na výšku meria viac ako 1,5 metra.

„Obruba zostávala roky rovnaká, samotné kalendárium, ktoré bolo umiestnené v strede, sa dalo vymeniť.“

Kalendár z 18. storočia

Možno by ste si mysleli, že kalendár s miestom na zapisovanie informácií je novodobým vynálezom. No v Slovenskej národnej knižnici majú aj takýto notesový kalendár.

„Pochádza zo 16. storočia,“ hovorí Jana Cabadajová.

Jana Cabadajová, Slovenská národná knižnica, Martin

V 19. storočí boli obľúbené hrubé, viazané kalendáre, ktoré vyzerali ako kniha. Okrem informácií o dátumoch, sviatkoch, či menách, v nich boli aj rôzne krátke príbehy, či podobizne vtedy známych osobností. A postupne pribúdali aj stránky s vtipmi.

„Bola to veľmi žiadaná literatúra a hádam nebolo domácnosti, kde by takýto kalendár nevlastnili,“ uzavrela Jana Cabadajová.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie