Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Generál Ján Golian - hrdina, o ktorom sme doteraz nezistili, kde zomrel.
Zdielať na

Generál Ján Golian - hrdina, o ktorom sme doteraz nezistili, kde zomrel.

Zdroj: Archív Múzea SNP

Narodil sa 26. januára 1906 v obci Dombóvár, ktorá dnes leží na území Maďarska. V tom čase však ešte bola súčasťou Rakúsko-Uhorskej monarchie.

generál Ján Golian vo svojej pracovni

Archív Múzea SNP

Zanedlho sa však s rodičmi presťahovali do Poľného Kesova. Jeho otec totiž pochádzal zo Šurian a matka z Komjatíc. 

Študoval na Vojenskej akadémii v Hraniciach na Morave, kde roku 1927 získal hodnosť poručík delostrelectva. 

V rokoch 1939 – 1943 slúžil v Trenčíne a zapojil sa do pomoci vojakom, ktorí sa rozhodli ilegálne odísť do zahraničia.

Od začiatku roka 1944 pôsobil ako náčelník štábu Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici. Pokračoval v odbojovej činnosti. V Banskej Bystrici sa vytvorila vplyvná skupina dôstojníkov, ktorí boli jednoznačne protifašisticky naladení.

Udržiavali kontakt s odbojom, aj exilovou československou vládou v Londýne.

Bol to práve generál Golian, ktorý 29. augusta 1944 vydal rozkaz na začatie ozbrojeného povstania pod heslom: „Začnite s vysťahovaním.“

Slovenské národné povstanie, do ktorého sa zapojilo približne 60-tisíc vojakov a 12-tisíc partizánov, sprevádzali mnohé ťažkosti. Napriek tomu odhodlane bojovali.

7. októbra 1944 vystriedal Goliana vo vedení povstaleckej armády Rudolf Viest. Golian sa stal jeho zástupcom.

generál Ján Golian

Archív Múzea SNP

27.októbra 1944 vydal generál Golian rozkaz, aby aj armáda prešla na partizánsky spôsob boja a ustúpila do hôr. Vysielali ho prostredníctvom Slobodného slovenského vysielača.

„Veliteľstvo československej  armády oznamuje, že boj za slobodu Slovenska a Československej republiky sa vedie ďalej a bude pokračovať až do víťazného konca. Pravidelné situačné správy nebudú viac vysielané.“ 

Golian aj Viest sa tiež stiahli do hôr. Bolo to pre nich mimoriadne náročné, aj pre veľké ťažkosti s pohybom generála Viesta – pre bolesti nôh sa prepravoval na koni.

Obaja generáli boli nemeckou armádou zajatí 3. novembra 1944 v Pohronskom Bukovci.

Vypočúvaní boli v Bratislave, aj Berlíne. Dodnes však nevieme, čo sa s nimi dialo ďalej. Existuje niekoľko hypotéz - jedna hovorí, že boli popravení priamo v Berlíne, druhá, že ich presunuli do  koncentračného tábora Flossenburg. Práve v tomto tábore boli totiž popravení aj ďalší dôstojníci - napríklad agenti britskej SOE, ako aj nemeckí dôstojníci zapojení do tzv. Stauffenbergerovho pokusu o atentát na Hitlera.

Súvisiace články