Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
November ´89 - z neslobody do slobody
Zdielať na

November ´89 - z neslobody do slobody

SLOVENSKO / Sloboda vs nesloboda. Poslušnosť vs zodpovednosť. Aj o tomto sa rozhodovalo v novembrových dňoch roku 1989. Vtedy mala spoločnosť jasno v tom, že chce slobodu aj so zodpovednosťou, ktorú prináša.

Výstava November ´89 na bratislavskom hrade, ktorú si môžete pozrieť do 9. januára 2023, prináša presne tieto kontrasty – ako sa žilo v druhej polovici 80.-tych rokov, čo sa vtedy považovalo za bežné, čo ľudia potichu doma a potom už aj hlasno na námestiach kritizovali.

TV JOJ

Ostnatý drôt na hraniciach, výjazdné doložky, prehliadky kufrov, kontroly colných vyhlásení a ďalších vecí. Toto uvidí návštevník výstavy venovanej druhej polovici 80.-tych rokov 20. storočia a najmä Novembru ´89, keď do nej vkročí.

"Výstava ho dovedie do Československa druhej polovice 80.-tych rokov, kde vlastne uvidí tie rôzne formy slobody a neslobody, s ktorými sa musel obyvateľ Československa stretávať," vysvetľuje Eduard Belušák, kurátor Historického múzea - SNM. 

Sloboda či zákaz cestovania, obmedzený trh, kontrolovaná hudba, literatúra, či filmy. Zákazy a príkazy, ktoré okliešťovali v demokratických krajinách bežné a samozrejmé práva a slobody.

"Snažili sme sa cez tie rôzne slobody a neslobody ukázať, aká dokáže byť cesta z neslobody dlhá a strastiplná, keď už raz sa vydávame na odklon od slobody a demokracie."

 Trocha bokom, skrytá, ale stále prítomná je kancelária ŠtB, respektíve jej replika. Autentický je v nej stôl zo skutočnej kancelárie a rovnako autentické výpovede ľudí, ktorí sa v nej niekedy ocitli.

"Tú vyšetrovňu sme vlastne chceli ukázať ako niečo také, čo je bokom, ale každý o tom vie. Sú tam aj výpovede ľudí, ktorí si zažili vyšetrovanie a ten stôl je z Februárky, z vyšetrovačky," dopĺňa kurátor. 

TV JOJ

Úzkou uličkou, ktorou vás sprevádza pohľad na vyzbrojeného príslušníka Zboru národnej bezpečnosti, sa medzi fotografiami študentov zo 16. novembra v Bratislave a potom 17. novembra v Prahe, či videozáznamom zo Sviečkovej manifestácie, dostanete na veľkú otvorenú plochu symbolizujúcu námestie, tribúnu, ale aj rodiacu sa slobodu. Do okamihov, keď sa to v Československu lámalo z neslobody do slobody.

"Tá šikmá podlaha má symbolizovať tu neistotu a lámanie toho režimu. Nikto nevedel presne, čo sa udeje."

Figuríny s autentickým oblečením Milana Kňažka a Jána Budaja z novembrových dní, desiatky kľúčov, ktoré sa stali novembrovým symbolom, lebo tie mal pri sebe každý a ich zvonivý štrngot okrem iného vyjadroval, že neslobodný režim a jeho predstavitelia majú odovzdať aj symbolické, aj skutočné kľúče od úradov, inštitúcií, kancelárií . A desiatky plagátov, ktorých boli vtedy plné ulice, výklady, či autobusové zastávky.

"Moji kolegovia počas nežnej revolúcie chodili a zbierali tie plagáty a tie sme chceli vystaviť vo veľkom množstve, aby sme ukázali tú ľudovú tvorivosť ľudí." 

TV JOJ

Autori výstavy považujú okrem autentických artefaktov za dôležité, aby sme si uvedomili, že November ´89 nebol konečným víťazstvom slobody a demokracie, bol to len začiatok. A to aká tá sloboda a demokracia bude, nie je zodpovednosťou udalostí spred 33 rokov. Je to naša súčasná, každodenná zodpovednosť.

 "Táto výstava ukazuje, že boj o slobodu a demokraciu je každý deň a každý jeden deň si treba vážiť, aby sme to nestratili. V súčasnej dobe ľudia tomu Novembru vyčítajú veľmi veľa, aj to za čo on nemôže. Ten November nám dal možnosť slobody a voľby. A to, čo si vyberieme a zvolíme, to už nie je chyba Novembra, to je naša chyba," uzatvára Belušák. 

TV JOJ