Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viliam Gerik
Zdielať na
Osobnosti

Viliam Gerik

Viliam Gerik je pre jedných výborný telegrafista, výsadkár, ktorý mal veľkú smolu. Pre iných zradca, ktorý sa po neúspešných pokusoch o nadviazanie spolupráce s odbojom rozhodol prihlásiť na protektorátnej policajnej stanici. Naivne veril, že ho neodovzdajú gestapu.

To si ho však prišlo vyzdvihnúť a tvrdými výsluchmi z neho dostali dôležité informácie o výcviku parašutistov v Anglicku.
Viliama Gerika priviezli 18. júna 1942 aj pred kostol v Resslovej ulici v Prahe, aby identifikoval telá Jozefa Gabčíka, Jana Kubiša, či ostatných parašutistov po ich poslednom boji s útočnými oddielmi SS.
Postupne Gerik robil všetko preto, aby ľudí, ktorých mu gestapo prikázalo kontaktovať, nejakým spôsobom upozornil, že mu nemajú veriť. Nacisti ho preto prestali ako spolupracovníka využívať a poslali ho do koncentračného tábora v Dachau.

Dožil sa tam oslobodenia a nesnažil sa niekam odcestovať, zmeniť si identitu a žiť niekde v ústraní. Sám sa prišiel prihlásiť československým úradom, aby svoju kolaboráciu vysvetlil a očistil svoje meno.
Keď videl, že to nebude také jednoduché, z väzby ušiel, no zakrátko ho chytili.
Súdili ho spolu s Karlom Čurdom, na základe zrady ktorého bol odhalený úkryt Gabčíka, Kubiša a ďalších piatich parašutistov. Čurda za to dostal odmenu 500-tisíc ríšskych mariek a s gestapom aktívne spolupracoval. Bol zodpovedný za smrť, či väznenie a prenasledovanie ďalších ľudí.
Viliama Gerika aj Karla Čurdu odsúdili v roku 1947 na trest smrti obesením.

Vypočujte si diel 24podcastu venovaný Viliamovi Gerikovi, ktorého osud skúmal historik Martin Posch. 

Zdielať na